ANALYSE – Het is weer bijna Boekenweek, en in dat verband raad ik beleggers altijd Stocks for the Long Run van Jeremy Siegel aan. Een boek uit 1994, dat inmiddels aan zijn vierde editie toe is en als groot voordeel heeft: je hoeft het niet te lezen. Een minuutje naar de titel kijken is eigenlijk genoeg. Zelden vatte een titel de inhoud van een boek (380 pagina’s) zo goed samen.
Wie voor de lange termijn belegt, moet aandelen kopen. Punt.
Veel beleggers klagen over hoogtevrees. De koersen zijn te ver doorgeschoten, het moet een keer dalen. Er kan zelfs een crash plaatsvinden. Het is zeer de vraag of dat zo is. En als die crash komt, is het de vraag of dat een probleem is.
Beurs loopt voor op de economie
De aandelenbeurs is vaak een goede voorspeller van de reële economie. Terwijl de AEX al wekenlang record op record verbreekt, komt uit de ‘echte’ economie steeds meer de bevestiging dat het inderdaad beter gaat.
Huizenprijzen in Nederland blijven stijgen, de werkloosheid neemt gestaag verder af, de overheid houdt miljarden over en de buitenlandse interesse voor grote bedrijven als AkzoNobel en Unilever wijst erop dat bedrijven bereid zijn hun geld aan het werk te zetten, uitgerekend op die zogenaamd ‘dure’ beurs van Amsterdam.
Vermogensbeheerder PIMCO verwacht in haar zogenoemde Cyclical Outlook dat de wereldwijde groei de komende maanden verder aantrekt en steeds breder gedragen wordt. Voor 2017 wordt op een reële groei van de wereldeconomie van tussen de 2,75 en 3,25 procent gerekend.
De dreiging van een aantal belangrijke risico’s voor de beurs op de kortere termijn lijkt afgenomen. Volgens PIMCO zijn de risico’s bijvoorbeeld kleiner geworden dat er een door de Verenigde Staten aangezwengelde wereldwijde handelsoorlog ontstaat. Ook de kans dat nationalistische partijen de Franse en Duitse verkiezingen gaan winnen lijkt afgenomen, en daarbij wijst de vermogensbeheerder expliciet op de uitslag in Nederland, waar Wilders minder groot werd dan gevreesd.
Ook de verwachting voor de Amerikaanse inflatie op korte termijn is verlaagd, maar er is wel ruimte voor een stijging van de rentes. Deze zal echter beperkt worden door de nog altijd hoge schuldniveaus, door demografische ontwikkelingen, en door de trage kredietgroei en de trage productiviteitsgroei.
Beleggen voor de lange termijn
Hoe houdbaar deze rally is weet niemand. De economische berichten zijn vrij gunstig. Een dip komt er altijd, maar niemand weet of die diep is of nauwelijks gemerkt zal worden.
Beleggers met aandelen in goede bedrijven doen er over het algemeen het beste aan gewoon te blijven zitten, met uitstappen in de hoop lager weer in te kunnen stappen weet je één ding zeker: je maakt twee keer transactiekosten.
Warren Buffett zei niet voor niets: “My favourite holding period is forever.” Stocks for the Long Run. Zo, weer een boek uit. Op naar het volgende.
Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van ‘De kleine Buffett’ en de jaarboeken ‘Beleggen kun je zelf’. Onder pseudoniem Jakob Bergen schreef hij de thriller ‘Bloedbank’.